prawodpodobieństwo - model klasyczny
luk20: Prawdopodobieństwo:
W pudełku jest 6 śrubek dobrych i 2 złe. Opisać przestrzeń zdarzeń elementarnych i obliczyć
prawdopodobieństwo, że wśród 4 wybranych śrubek są 3 dobre i 1 zła.
Zauważyłem, że mam problem z Ω... Czy ustalając Ω podporządkowuję ją tak jakby pod moje
zdarzenie?
A − obl. p−stwo, że wśród 4 wybranych śrubek są 3 dobre i 1 zła, czyli
czyli tak jakby lAl=6*5*4*2=240 a moja Ω={(a
i,a
j); i∊{1,2,3,4},j∊{1,2}} <− czy muszę
tutaj podać jeszcze, że i≠j
| | 2 | |
i lΩl=6*5*4*3=360 zatem P(A)= |
| |
| | 3 | |
21 maj 22:25
luk20: Wydaje mi się, że powyższa metoda nie jest jednak do końca trafna... Ale pewności też nie
mam...
Gdybym zrobił na kombinacje:
| | | | | | | 4 | |
A= | =40 Ω= | =70 i wtedy P(A)= |
| |
| | | | 7 | |
21 maj 22:45
luk20: Pomoże ktoś
21 maj 22:52
Mila:
II sposób prawidłowy
W I błędna |Ω| i |A|.
Jeżeli uwzględniłeś kolejność, to wadliwa śrubka może być wylosowana np. za pierwszym
losowaniem.
Popraw I sposób.
21 maj 23:01
Mila:
Do I sposobu narysuj sobie drzewko, to Ci duzo wyjaśni.
21 maj 23:05
luk20: Ok, dzięki
21 maj 23:28
Mila:
21 maj 23:30
natttt: mila pomóż prosze
21 maj 23:38
natttt:

oblicz pole powierzchni całkowitej narysowanego ostrosłupa prawidłowego ta czerwona wysokość
wynosi 4 ,a ten kąt 45 stopni
21 maj 23:43
natttt:

oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa prawidłowego ta czerwona krawędz ma 8 , a
tenzaznaczony kąt ma 30 stopni
21 maj 23:47
natttt: mila pomóż prosze
21 maj 23:48
Mila:

α=45
0
H=4
ΔAOS − prostokątny równoramienny ( katy ostre po 45
0)
AO=4
AC=8
a
2+a
2=8
2
2a
2=64
a
2=32=P
ABCD
a=
√32⇔
a=4√2
OE=2
√2
W ΔSOE:
h
2=OE
2+H
2
h
2=(2
√2)
2+4
2
h
2=8+16
h=
√24⇔
h=2√6
| | 1 | |
PΔBCS= |
| *4√2*2√6=4√12=4*2√3=8√3 |
| | 2 | |
P
C=32+4*8
√3
P
c=32+(32
√3)j
2
21 maj 23:58
Mila: Natt Zakładaj nowy wątek. I dlaczego tak późno?
Resztę jutro.
22 maj 00:00
natttt: ale prosze to mam na jutro rano mieć
22 maj 00:02
natttt: mila pomożesz te zadania z tymi kątami
22 maj 19:36
Mila: Jedno masz rozwiązane, drugie rozwiążę, a na drugi raz zakładaj nowe wątki, bo do starych nie
zawsze się zagląda.
22 maj 19:38
natttt:

oblicz pola powierzchni całkowitej narysowanych ostrosłupów prawidłowych wysokośc tego
ostrosłupa wynosi 4 pierwiastek z 3,a zaznaczony kąt ma miare 60 stopni
22 maj 19:41
Mila:

α− to kąt między krawędzią boczną, a wysokością ostrosłupa?
22 maj 19:46
Mila: Napisz wyjaśnienie do postu z 19:46.
22 maj 19:47
Mila:

∡SAO=α=60
0
H=4
√3
ΔSOA jest połową Δ równobocznego o boku b,
SO jest wysokością tego Δ
| | b√3 | | H | |
H= |
| ⇔ ( albo sin60= |
| ⇔AS=8) |
| | 2 | | AS | |
b=8
|AO|=4⇔AE=4+2=6 i to jest wysokość Δ ABC
a
√3=12 /*
√3
3a=12
√3
| | (4√3)2*√3 | | 16*3√3 | |
a=4√3⇔PΔABC= |
| = |
| dokończ |
| | 4 | | 4 | |
W Δ SOE:
SE
2=(4
√3)
2+2
2
|SE|
2=48+4=52
|SE|=
√52=2
√13
| | 1 | |
Pc=PΔABC+3* |
| a*|SE| dokończ. |
| | 2 | |
22 maj 20:40