Trygonometria- oblicz długość przekątnych rombu
Melitap: Znajdź miary kątów rąbu o boku 6 metrów i polu 34m2.
Narysowałem romb (podzieliłem na 4 małe trójkąty prostokątne) zaznaczyłem dane i nie wiem co
dalej robić.
21 maj 21:53
Eta:

P= 6*6*sinα ⇒ 36sinα= 34 ⇒ sinα= 0,9444 ⇒ α=...... odczytaj z tablic
β= 180
o−α=........
21 maj 22:02
Melitap: bardzo dziękuję
21 maj 22:06
Eta:
21 maj 22:08
Mila:

P=a*h
34=6*h
| | 17 | | 17 | |
sinα= |
| :6= |
| odczytaj w tablicach przybliżona wartość kąta |
| | 3 | | 18 | |
β=180−α
Przekątne są prostopadłe i dzielą się na połowy.
p
2+q
2=4*36
p
2+q
2=144 i p*q=68 ⇔
wyniki nieładne.
21 maj 22:17
Eta:
21 maj 22:18