Wyznaczanie pól wielokątów
Klaudia: 1. Oblicz pole trapezu znając długości podstaw a=4, b=2 oraz długości przekątnych e=8, f=6.
2. Dane są długości boków czworokąta ABCD: |AB|=3, |BC|=4, |CD|=5, |AD|=2 oraz miara kąta
| | 3π | |
A= |
| . Wyznacz pole czworokąta. |
| | 4 | |
| | π | |
3. W równoległoboku dane są długości przekątnych e=5, f=3 oraz miara kąta ostrego α= |
| . |
| | 3 | |
Wyznacz pole.
| | π | |
4. W rombie suma długości przekątnych wynosi 12, zaś miara kąta ostrego α= |
| . Wyznacz pole |
| | 6 | |
rombu.