geometria analityczna, wektory
oyyt1: Dane są wektory AC=[12,3], BC=[9,9] oraz punkt A(−5,3]. Wyznacz równania prostych, w których są
zawarte wysokości trójkąta ABC....
21 maj 21:07
Mila:

A=(−5,3)
AC
→=[12,3]⇔A=(−5,3)→T[12,3]→C=(−5+12,3+3)=(7,6)
BC
→=[9,9]
CB
→=[−9,−9]
C=(7,6)→T[−9,−9]→B=(7−9,6−9)=(−2,−3)
Jakie równania piszecie? Kierunkowe, ogólne?
Dokończysz?
21 maj 21:50
graup33: w sumie to nieistoten jakie rownanie

a co oznacza T?
21 maj 22:03
graup33: okej juz wiem o co chodzi z T, ale tutaj mam w tym rozwiazaniu wierzchołki podane, a jak teraz
napisac równanie prostej?
21 maj 22:09
Mila:

Wysokości są prostopadłe do boków
A=(−5,3),C=(7,6)
Prosta AC:
y=ax+b⇔
3=−5a+b
6=7a+b odejmuję stronami
Wysokość opuszczona z punktu B na bok AC:
h
b : y=−4x+b i B=(−2,−3)∊h
b
−3=−4*(−2)+b⇔−3=8+b⇔b=−11
hb: y=−4x−11
Prosta AB:
y=ax+b
3=−5a+b
−3=−2a+b odejmuję stronami
6=−3a ,a=−2
Wysokość opuszczona z punktu C na bok AB:
| | 1 | |
hc : y= |
| x+b i C=(7,6)∊hc |
| | 2 | |
Trzecią prosta zawierającą wysokośc h
sam napisz
21 maj 22:36
Eta:
Można tak:
→
AC=[12,3] to wektor prostopadły do prostej AC
zatem hb : 12x+3y+C=0 i B(−2,−3) € hb ⇒ 12*(−2)+3*(−3)+C=0 ⇒ C=33
hb: 12x+3y+33=0 −− postać ogólna ⇒ hb: y= −4x −11 −− postać kierunkowa
21 maj 23:11