skąd
ona: Witam mam pytanie skąd mam wiedzieć która funkcja jest wyzsza ? potrzebuje tego do oblicznia
pola miedzy funkcjami . z gory dziekuje za pomoc
21 maj 21:00
Vizer: Jeśli mamy funkcje f i g, oraz dany jakiś przedział gdzie mamy policzyć to pole, to wystarczy
zobaczyć czy na tym przedziale spełniona jest nierówność f(x) > g(x).
21 maj 21:02
ona: jeszcze pytanie jesli mamy np 3 funkcje y=x2
y=12x2
y=x
to aby wyznaczyc przedzial obliczalismy tylko y=x2 z y=x
i drugi przedzial wyliczalismy z y=12}x2 i y =x a co z 3 mozliwoscia ? albo dlaczego
wybieramy akurat te ? ktoś wytlumaczy ?
21 maj 21:07
Bogdan:

a y = x
2
c y = x
21 maj 21:16
Vizer: Zasadniczo nie trzeba liczyć tych nierówności, wystarczy szybki szkic wykresów by zobaczyć co
jest wyżej, prowadzący nie powinni się czepiać, jeśli dobrze się zapisze całkę.
21 maj 21:27
Mila:

szkicujesz wykresy funkcji.
1)
y=x2
3)
y=x
obszar ograniczony trzema wykresami
a)
y=x2i y=x ⇔x
2=x⇔x
2−x=0⇔x=0 lub x=1
O(0,0),A(1,1)
| | 1 | | 1 | |
b) y= |
| x2 i y=x⇔ |
| x2=x⇔x2−2x=0⇔x=0 lub x=2 |
| | 2 | | 2 | |
B(2,2)
| | 1 | | 1 | |
P=0∫1 (x2− |
| x2)dx+1∫2(x− |
| x2)dx |
| | 2 | | 2 | |
Albo
| | 1 | |
P=0∫2(x− |
| x2)dx−0∫1(x−x2)dx |
| | 2 | |
21 maj 21:34