Funkcja kwadratowa
Olga: Dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych?
Mniej więcej wiem, jak to policzyć, tylko dochodzę już pod koniec do miejsc zerowych, gdzie mi
| | −√5 | | √5 | | −√5 | |
wychodzi, że k= |
| lub k= |
| , odrzucamy k= |
| , ponieważ a>0, czyli k>0. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
I teraz nie wiem, czy delta ma być > czy < 0. Od czego to zależy?
21 maj 20:17
Mati_gg9225535:
no wiec chodzi o to ze w mianowniku masz pierwiastek wiec musi być to pod pierwiastkiem większe
od zera, czyli dla wszystkich wartości funkcja kwadratowa musi przyjmować wartości większe od
zera.
1o Ramiona skierowane do góry czyli a>0 i brak miejsc zerowych czyli Δ<0
2o Funkcja liniowa, zeby byla wieksza od zera zawsze, musialaby byc stala czyli jesli jest
ax2 + bx + c to muszą byc spelnione warunki: a=0 i b=0 co nie zachodzi wiec przypadek
mozna pominąć
21 maj 20:40