Pilne :))
Kaja : wiedzac ze tgα= √2/2 . Oblicz wartość wyrażenia 4sinα−3 cosα/ 5cosα− 2sinα
21 maj 20:10
Kejt:
i mamy układzik do rozwiązania:
2sinx=
√2cosx
sin
2x+cos
2x=1
dalej już powinno pójść z górki.
21 maj 20:13
Eta:
Można też tak:
Ze względu na tangens cosα≠0 można podzielić licznik i mianownik przez cosα
to:
| | 4tgα−3 | | 2√2−3 | |
W= |
| = |
| =....... usuń niewymierność z mianownika |
| | 5−2tgα | | 5−√2 | |
21 maj 20:18
Kaja : A ten układ

Bo jakoś nie wychodzi −
−
21 maj 20:21
21 maj 20:25
Krzysiek : lub np tak
| | tgx | | 1 | |
wiemy ze sinx= |
| a cosx= |
| no chyba ze juz tych wzorow sie |
| | √1+tg2x | | √1+tg2x | |
nie uzywa
21 maj 20:26
Eta:
| | 2√2−3 | | 5+√2 | | (2√2−3)(5+√2) | |
W= |
| * |
| = |
| =......... |
| | 5−√2 | | 5+√2 | | 25−2 | |
teraz dokończ.......
21 maj 20:26
Kaja : Dziekujeee
21 maj 20:26