Nie mam pojęcia
Dyskalkulik :D: Pomocy
Dane są funkcje f(x)= −2x2 − 3x +8 i g(x)= 2x + 5. Wyznacz argumenty , dla których wartości
funkcji f i g są równe.
21 maj 20:04
Kejt:
−2x
2−3x+8=2x+5
−2x
2−5x−3=0
Δ=25−4*2*3=25−24=1
21 maj 20:09
Vizer:
f(x) = g(x)
−2x
2 − 3x + 8 = 2x + 5
2x
2 + 5x − 3 = 0
Δ = 25 + 24 = 49,
√Δ = 7
| | −5 − 7 | | −12 | |
x1 = |
| = |
| = −3 |
| | 4 | | 4 | |
| | −5 + 7 | | 2 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
dla x ∊ {−3, |
| } f i g mają równe wartości. |
| | 2 | |
21 maj 20:11
Kejt: haha.. nie wiem skąd tam wzięłam −3
21 maj 20:13
Vizer: 
zdarzają się pomyłki
21 maj 20:15
Dyskalkulik :D: Dziękuję. Naerawde mi pomogliście
21 maj 20:17