równanie
lolaxoxo: (2x2 + 3x +1)2 − (4x2 − 5x + 2)2 = 0
21 maj 19:53
pigor: ... , no to zalecam znany wzór
(a2−b2= (a−b(a+b) i wtedy np. tak :
(2x2+3x+1)2 − (4x2−5x+2)2= 0 ⇔ (2x
2+3x+1−4x
2+5x−2)(2x
2+3x+1+4x
2−5x+2)= 0 ⇔
⇔ (−2x
2+8x−1) (6x
2−2x+3)= 0 ⇔ −2x
2+8x−1=0 /:(−2) lub 6x
2−2x+3=0 /:6 ⇔
⇔ x
2−4x+
12=0 lub x
2−
13x+
12=0 itd. . ...
21 maj 20:37
Krzysiek : Albo znasz wzor skroconego mnozenia (a+b+c)
2=a
2+b
2+
c2+2ab+2ac+2bc (nawiasem mowiac na
tym wzorze opira sie algorytm obliczania pierwiasta kwadratowego ) a jak nie to w/g tego
a
2=a*a
(2x
2+3x+1)(2x
2+3x+1)−(4x
2−5x+2)(4x
2−5x+2)=0 a to juz sobie policz .....
21 maj 20:42
Krzysiek : Lub tez ten co podsal pigor. ja sie tez ucze wiec kazda podpowiedz jest wazna . dzieki
pigor
21 maj 20:44