Funkcja kwadratowa
Human: z drutu o długości 36 m należy zbudować szkielet prostopadłościanu o kwadratowej podstawie.
Jakie wymiary powinien miec ten prostopadłościan , aby jego pole powierzchni całkowitej było
największe?
21 maj 19:47
irena_1:
a− długość krawędzi podstawy
H− wysokość
8a+4H=36
2a+H=9
H=9−2a
0<a<4,5
P=2a
2+4aH=2a
2+4a(9−2a)=2a
2+36a−8a
2
P(a)=−6a
2+36a
P(a) jest funkcja kwadratową, której wykresem jest parabola z ramionami skierowanymi w dół.
Taka funkcja przyjmuje największą wartość w wierzchołku paraboli.
a=3m
H=3m
Największe pole powierzchni ma sześcian o krawędzi 3m.
21 maj 19:51
Human: Aa, to o to tu chodzi. Dziękuje
21 maj 19:53