matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
ttyy:
wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego majac dane:a2=18,a5=
16
3
21 maj 19:37
irena_1:
a
2
=18
16
a
5
=
3
a
5
=q
3
a
2
16
8
q
3
=
:18=
3
27
2
q=
3
a
2
a
1
=
q
18
a
1
=
=27
2
3
2
2
3
a
n
=27*(
)
n−1
=27*(
)
n
*
=
3
3
2
81*2
n
3
4
*2
n
2
n−1
=
=
=
2*3
n
2*3
n
3
n−4
21 maj 19:45
ttyy:
dzięki
21 maj 19:52