Ciąg geometryczny.
Jeep: Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego (a
n), znając jego wyrazy.
a
4 = −
12
a
6 = −
18
Odp: a
n = −2
3−n lub a
n = (−2)
3−n
Korzystałem już ze sposobów różnych ale wynik zawsze nie ten jak w odpowiedziach. Proszę o
rozwiązanie zgodne z odpowiedzią
21 maj 19:07
pigor: ..., z warunków zadania, własności c. geometrycznego i wzoru
an=a1qn−1
masz kolejno np. :
a4= −12 i a6= −18 ⇒ a
1q
3= −
12 i a
1q
5= −
18 /:stronami ⇒
⇒ q
2=
14 i a
1q
3= −
12 ⇔ |q|=
12=2
−1 i a
1q
3= −2
−1 ⇔
⇔ (q= −2
−1 i a
1(−2
−1)
3= −2
−1) lub (q= 2
−1 i a
1(2
−1)
3= −2
−1) ⇔
⇔ (q= −2
−1 i a
1(−2
−1)
2= 1) lub (q= 2
−1 i a
1(2
−1)
2= −1) ⇔
⇔ (q= −2
−1 i a
1*2
−2= 1 / *2
2 ) lub (q= 2
−1 i a
1*2
−2= −1 / *2
2 ) ⇔
⇔ (
q= −2−1 i a1= 22)
lub (
q= 2−1 i a1= −22) ⇒
⇒ a
n= 2
2*(−2
−1)
n−1 lub a
n= −2
2*2
−1(n−1) ⇔
⇔ a
n= (−2)
2*(−2)
1−n lub a
n= −2
2*2
1−n ⇔
⇔ a
n= (−2)
2+1−n lub a
n= −2
2+1−n ⇔
⇔
an= (−2)3−n lub
an= −23−n − szukane wzory ogólne . ...
21 maj 20:04
Eta:
| a6 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = q2 ⇒ q2= |
| ⇒ q= |
| v q= − |
| |
| a4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
dla q= |
| to a1= −4 dla q=− |
| to a1=4 |
| | 2 | | 2 | |
a
n=a
1*q
n−1
| | 1 | |
an= −4*( |
| )n−1= −22*(2−1)n−1= −22−n+1 = −23−n |
| | 2 | |
| | 1 | |
lub an= 4*(− |
| )n−1= (−2)2*[(−2)−1)]n−1= (−2)2−n+1= (−2)3−n |
| | 2 | |
21 maj 20:10
Eta:
21 maj 20:11
Jeep: Dziękuję za pomoc. Wszystko było u mnie ok tylko nie wpadłem na to, że wystarczy proste
przekształcenie
21 maj 21:17
Eta:
21 maj 21:18