matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoże ktoś rozwiązać całkę?
Całki:
∫x*
5
√
2x−3
dx
21 maj 19:00
Vizer:
t =
5
√
2x − 3
t
5
= 2x − 3 5t
4
dt = 2dx
5
dx =
t
4
dt
2
t
5
+ 3
x =
2
1
5
5
*
* ∫ (t
5
+ 3)t * t
4
dt =
* ∫ (t
10
+ 3t
5
)dt =
2
2
4
5
1
3
=
(
t
11
+
t
6
) =
4
11
6
5
1
1
=
(
(
5
√
2x − 3
)
11
+
(
5
√
2x − 3
)
6
) + C
4
11
2
21 maj 20:04