twierdzenia sinusów i cosinusów
Hajtowy: Oblicz cosinus kąta ostrego pomiędzy środkowymi trójkąta prostokątnego równoramiennego,
poprowadzonymi z wierzchołków trójkątów ostrych
Wiem, że takie zadanie już było ale poszukuję pełnego rozwiązania i dokładnego wyjaśnienia co
się skąd wzięło

Proszę o skorzystanie z twierdzenia sinusów i cosinusów
Z góry dziękuję
21 maj 18:49
Hajtowy: I rysunek bym też prosił
21 maj 18:50
Hajtowy: Pomoże ktoś ?
21 maj 19:05
Hajtowy: EJ
21 maj 19:29
Eta:

Środkowe trójkąta dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
|AE|=3x , |AM|=2x, |DM|=x , x>0
Z tw. Pitagorasa w trójkącie AEC
| | √5a | | 2√5a | |
|AE|2= 4a2+a2 ⇒ |AE|= 3x= √5a ⇒ x= |
| , 2x |
| |
| | 3 | | 3 | |
z twierdzenia kosinusów w trójkącie AMD
| | x2+4x2−a2 | | 5x2−a2 | | 16a2 | | 9 | | 4 | |
cosα= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 2*x*2x | | 4x2 | | 9 | | 20a2 | | 5 | |
21 maj 19:44
Eta:
"Chłopaki nie płaczą"
21 maj 19:45
Hajtowy: Przy matematyce każdy potrafi płakać

Dziękuję bardzo
21 maj 19:51
Eta:
21 maj 19:52
Hajtowy: A mam pytanie jeszcze

cosα ską się wziął licznik i mianownik?

Bo nie ogarniam... Za szybko
22 maj 20:04
Hajtowy: Hejo... pomoże ktoś? :'(
22 maj 20:13
Hajtowy: | | x2+4x2−a2 | | 5x2−a2 | | 16a2 | | 9 | | 4 | |
cosα= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 2x*2x | | 4x2 | | 9 | | 20a2 | | 5 | |
| | x2+4x2−a2 | |
Skąd się wzięło: cosα= |
| |
| | 2x*2x | |
22 maj 20:22
Eta:
Z tw. kosinusów:
| | x2+4x2−a2 | |
a2= x2+4x2−2*x*2x*cosα ⇒ cosα= |
| |
| | 2x*2x | |
22 maj 20:31
Hajtowy: A to na dole 2a
√2 to do czego? I skąd się wzięło
22 maj 20:36
Eta:
Akurat w tym zadaniu jest to zbędne !
d= 2a
√2... dł.przekątnej kwadratu o boku "2a"
22 maj 20:38
Hajtowy: Mhm. Jeszcze jedno pytanko.
| | 5x2−a2 | | 16a2 | |
Czemu po |
| to się równa |
| *{9}{20a 2} skąd to ?  |
| | 4x2 | | 9 | |
22 maj 20:39
Eta:
| | 5a2 | |
No po podstawieniu: za x2= |
| |
| | 9 | |
22 maj 20:41
Eta:
x2 miało być
22 maj 20:42
Hajtowy: Oke. Rozumiem
22 maj 20:58
Eta:
22 maj 21:11