Funkcja kwadratowa
Olga: Dla jakich wartości parametru m równanie x2−2mx+m2−1=0 ma dwa różne pierwiastki większe od 1?
21 maj 18:43
pigor: ... , niech f(x)= x
2−2mx+m
2−1, p=x
w=
−b2a , to warunki zadania opisuje
wystarczająco układ nierówności :
Δ >0 i f(1) >0 i p >1 ⇔ 4m
2−4(m
2−1) >0 i 1−2m+m
2−1 >0 i m >1 ⇔
⇔ 4 >0 i m
2−2m >0 i m>1 ⇒ m∊R i m(m−2) >0 i m >1 ⇔ m(m−2) i m>1 ⇔
⇔ (m< 0 lub m >2) i m >1 ⇔
m >2 ⇔
m ∊ (2 ;+∞) . ...
21 maj 19:05
Olga: Dziękuję bardzo
21 maj 19:47
Olga: A jak zrobić takie zadanie:
Dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych?
21 maj 19:50
Olga: Mniej więcej wiem, jak to policzyć, tylko dochodzę już pod koniec do miejsc zerowych, gdzie mi
| | −√5 | | √5 | | −√5 | |
wychodzi, że k= |
| lub k= |
| , odrzucamy k= |
| , ponieważ a>0, czyli k>0. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
I teraz nie wiem, czy delta ma być > czy < 0. Od czego to zależy?
21 maj 20:00
pigor: ,,, , cała parabola trójmianu pod pierwiastkiem musi być dla ∀x∊R dodatnia,
czyli nad osią OX, a to ma miejsce ⇔
a>0, czyli jej ramiona do góry i
Δ<0 −
− parabola nie przecina osi OX , czyli mianownik nie zeruje się w żadnym x. . . ...
21 maj 20:22