Równoległobok
bełehehłe: Przekątne równoległoboku o polo 16 √2 przecinają się pod kątem którego sinus wynosi 2√2/2.
Jedna z przekątnych jest 3 razy dłuższa. Oblicz obwód równoległoboku.
21 maj 18:42
Kejt:
to niemożliwe, bo:
a Z
w sinx∊<−1;1>
21 maj 18:47
bełehehłe: 2√2/3 Przepraszam za błąd.
21 maj 18:48
Kejt:
21 maj 18:49
bełehehłe: Mogę liczyć na pomoc?
21 maj 18:51
Kejt: tak, liczę.
21 maj 18:57
bełehehłe: Ok, dzięki.
21 maj 18:57
bełehehłe: I jak?
21 maj 19:15
Kejt: skanuję

masz może odpowiedzi?
21 maj 19:23
bełehehłe: Oczywiście. Obwód= 8(√2 + √3) cm
21 maj 19:28
Kejt: kurde.. chyba się walnęłam przy liczeniu drugiego boku, ale sposób masz więc sobie sam
dokończysz
21 maj 19:29
bełehehłe: No myśle, że na spokojnie. Nie jestem aż tak zły z matmy
21 maj 19:31
bełehehłe: Ale mogłabyś wrzucić to co zrobiłaś
21 maj 19:37
Kejt: łee. tak to żadna sztuka błąd znaleźć

sekundę.. skaner mnie nie kocha..
21 maj 19:38
bełehehłe: Dobrze, czekam spokojnie
21 maj 19:40
21 maj 20:07
Eta:

|AC|=f , |BD|= e
Z treści zadania : f=3e
| | 1 | | 3 | | 2√2 | |
P= |
| *e*f*sinα= |
| e2* |
| = 16√2 ⇒ e=4 , to [c]f=12]] |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
z twierdzenia cosinusów w trójkącie ASD:
| | 1 | |
b2= 22+62−2*2*6* |
| ⇒ b2= 32 ⇒ b=4√2 |
| | 3 | |
w każdym równoległoboku :
e
2+f
2= 2a
2+2b
2 ⇒ a
2= .......... ⇒
a=4√3
Obwód L= 2(a+b)=........... = 8(
√3+
√2) [j]
21 maj 21:17