Równanie rekurencyjne
tygryseks: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Rozwiązać następujące równania stosując odpowiednie wzory:
a)
2xn = −xn−1 + 6, x0=2, n∊N;
b) an = an−1 + 2an−2, a0=3, a1=3, n>=2;
Generalnie zadanko może nie jest trudne ale mam problem jakie wzory zastosować, tzn. kiedy wzór
na rekurencję liniową rz I o stałych współczynnikach a kiedy o zmiennych?
Jak to poznać?
21 maj 18:38
tygryseks: Tak naprawdę to nie wiem także kiedy stosować wzór I−go a kiedy II rzędu, współczynniki stałe
czy zmienne też nie wiem kiedy.
Potrafi ktoś odpowiedzieć?
22 maj 13:47
tygryseks: Doszedłem, że w b będzie równanie rzędu II o stałych współczynnikach, ale jak będzie z a?
Rząd I ale jakie współczynniki?
23 maj 09:00