proszę o pomoc
patryk: 2. Różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych wynosi (−48). Wyznacz te liczby
rozwiązując odpowiednie równanie.
21 maj 17:24
Tadeusz:
(2n+3)2−(2n+1)2=−48
4n2+12n+9−4n2−4n−1=−48
8n=−40
n=−5
czyli −11 i −13
21 maj 17:42
Tadeusz:
−:( znaki
21 maj 17:44
Bogdan:
albo:
(x − 1), (x + 1) kolejne liczby nieparzyste
(x − 1)2 − (x + 1)2 = −48 ⇒ x2 − 2x + 1 − x2 − 2x − 1 = −48 ⇒ −4x = −48 ⇒ x = 12
x − 1 = 11, x + 1 = 13
21 maj 17:46
Tadeusz:
(2n+1)2−(2n+3)2=−48
... itd
21 maj 17:48
Tadeusz:
... a dlaczego x−1 musi być liczbą nieparzystą

?
21 maj 17:50
Tadeusz:
...
Bogdan ... dlaczego możemy przyjąć, że x−1 i x+1 ... są nieparzyste

?
21 maj 18:02
Bogdan:
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, miałem do tego czasu inne zajęcia.
Przy różnicy kwadratów kolejnych liczb parzystych lub nieparzystych i podanej wartości tej
różnicy wystarczy przyjąć oznaczenia różniące się o 2, np.: n−1 i n+1, n i n+2.
Weźmy n i n+2: n2 − (n + 2)2 = −48 ⇒ n2 − n2 − 4n − 4 = −48 ⇒ 4n = 44 ⇒ n = 11
21 maj 20:58
Eta:
n2−(n+2)2= −48⇒ (n−n−2)(n+n+2)=−48⇒ 2n+2= 24 ⇒ n=11
21 maj 21:05
Bogdan:
21 maj 21:08