Krzysiek : Laskowik kiedys spiewal w swojej piosence <Zdzichu , jak to sie robi?>
Twierdzenie . (o wysokosci opuszczonej z wierzcholka kata prostego na przecieprostokatna
)
W trojkacie prostokatnym wysokosc opuszczona z wierzcholka kata prostego na przeciwprostokatna
dzieli ja na dwie czesci w taki sposob ze jest dla tych czesci srednia geometryczna .
Teraz jesli w naszym przykladzie odcinek 3cm oznaczymy jak x a odcinek 4 cm jako y czyli
x=3 a y=4 bo tak jest podzielona przeciwprostokatna to mozemy zapisac ze wysokossc h
h=√x*y (jest to srednia geometryczna tych dwoch odcinkow )
to policz h=
√3*4=
√12=2
√3 [cm]
NO to pole juz latwizna bo ono jest rowne polowie przeciwprostokatnej * wyskosc czyli
| | 1 | | 1 | |
bedzie P= |
| *c*h= |
| *7*2 √3 [cm 2] a to sobie juz policz  |
| | 2 | | 2 | |