równania
Matfizołka: Rozwiąż równanie:
√x−3 = x−5
21 maj 16:59
Michał4561: Obustronnie podnosimy do kwadratu:
x − 3 = x2 − 10x + 25
Przenosimy na jedną stronę:
x2 − 11x + 28
Liczymy deltę:
Δ = 121 − 112 = 9
√Δ = 3
x1 = 4
x2 = 7
21 maj 17:09
Michał4561: Tam powinno być:
Przenosimy na jedną stronę:
x2 − 11x + 28 = 0
Przepraszam za pomyłkę.
21 maj 17:10
ICSP: Michał źle
Odp x = 7
21 maj 17:12
ICSP: D : x > 3
x − 3 − √x−3 −2 = 0
t = √x−3 , t ≥ 0
t2 − t − 2 = 0 ⇒ (t+1)(t−2) = 0 ⇒ t = −1 v t = 2 z czego pierwsze jest sprzeczne z załozeniem
więc zostaje t = 2
√x−3 = 2 ⇒ x = 7
21 maj 17:17
Krzysiek : MIchal. Jesli juz rozwiazujesz rownanie metoda starozytnych to PAMIETAJ aby po
rozwiazaniu sprawdzic czy te pierwiastki SPELNIAJA to rownanie . TY tego nie zrobiles i
dlatego masz zle
21 maj 17:24
Matfizołka: Dziękuję za pomoc
21 maj 17:25
pigor: ...., z definicji pierwiastka kwadratowego :
D: x−3 ≥0 i x−5 ≥0 ⇔ x ≥3 i x ≥5 ⇔
D= [5;+∞) , wtedy np. tak :
√x−3= x−5 /
2 ⇔ x−3= (x−5)
2 ⇔ x−3= x
2−10x+25 ⇔ x
2−11x+28= 0 ⇔
⇔ x
2−7x−4x+28= 0 ⇔ x(x−7)−4(x−7)= 0 ⇔ (x−7)(x−4)= 0 ⇔ x=7 lub x=4 ⇒
⇒ tylko
x=7 ∊ D − szukane rozwiązanie danego równania . ...
21 maj 17:42
Krzysiek : Matfizolka . A pigor rozwiazal ci rownanie metada rownan rownowaznych .
21 maj 18:20