czy dobrze wykonałam rozszerzenie ułamka??
Samanta:
2x+1 10x
3+5x
2+8x+4 5x
2 (2x+1)+4(2x+1)
−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+1




(5x
2 +4) (x+1
Krzysiek : W srodku powinno byc w mianowniku5x
3+5x
2+4x+4
A tak z eby bylo naprawde przejrzyscie to powinnas to zapisac tak
| 2x+1 | | 5x2+4 | |
| * |
| −−−mnozysz licznik i mianownik przez to wyrazenie co |
| x+1 | | 5x2+4 | |
rozszerzasz i dostajemy dalej
| | (2x+1)(5x2+4) | | 10x3+5x2+8x+4 | |
= |
| = |
| |
| | (x+1)(5x2+4) | | 5x3+5x2+4x+4 | |