matematykaszkolna.pl
książka wygłodniały_niedzwiedź: Witam emotka Myślę, że warto zająć się jakimś działem matematyki na wakacjach. Interesuje mnie szczególnie matematyka dyskretna, a konkretnie teoria grafów. Dlatego proszę o pomoc w wyborze jakiejś przystępnej pozycji, do nauki emotka
21 maj 15:36
imię lub nick: http://bit.ly/12Jf5qJ
21 maj 16:21
Vizer: Cormen "Wprowadzenie do algorytmów" to w takim ujęciu informatycznym trochę, oraz "103 zadania z kombinatoryki i teorii grafów z pełnymi rozwiązaniami" całkiem fajne zadanka z rozwiązaniami, a jeśli juz stricte matematyczna książka do teorii to "Matematyka dyskretna" Rossa i Wrighta. PS. Szybko znienawidzisz tą matmę
21 maj 16:27
wyglodnialy_niedzwiedź: Vizer, a Ty masz doświadczenia z tą matematyką emotka? Jeśli tak to powiedz mi jak złapać byka za rogi emotka
21 maj 17:42
Vizer: Trochę mam, ale prawdę powiedziawszy nie przykładałem się za bardzo do tego przedmiotu, byle zdać; z takiego założenia wyszedłem emotka No cóż, tak jak ze wszystkim, trzeba trochę poczytać teorii, apotem lecieć zadanka. Matematyka dyskretna, to odmiana matematyki, która najbardziej jest bliska informatyce. Ważne działy/pojęcia to : szufladkowanie Dirichleta, chińskie tw. o resztach, rekurencja (równania, przekształcanie na wzór jawny, ...), grafy. Taki materiał z tego co pamiętam ja przerabiałem.
21 maj 18:24
wyglodnialy_niedzwiedź:: Vizer, a mogę wiedzieć co studiujesz? emotka
21 maj 19:12
Vizer: Informatykę emotka
21 maj 19:43
wyglodnialy_niedzwiedź:: o to bym chętnie Cię popytał, tylko nie chciałbym robić tego na forum emotka Czy możemy zrobić tak, że podam Ci chwilowego meila, Ty mi podasz swój adres i ja potem napiszę już ze swojego prywatnego meila?
21 maj 20:18
Vizer: Możemy tak zrobić.
21 maj 20:22
wyglodnialy_niedzwiedź:: ok emotka podaję meila f877557@rmqkr.net
21 maj 20:38
wyglodnialy_niedzwiedź:: tutaj mi wyślij swojego meila, a ja potem do Ciebie napiszę emotka
21 maj 20:39