Zadanie z silnią!
m&m: Oblicz:
(n+1)! − n! / (n−1)!=
Nie wiem jak to rozpisać. Proszę o wyjaśnienie.
21 maj 15:16
Tadeusz:
| (n+1)n!−n! | | n!(n+1−1) | | (n−1)!n*n | |
| = |
| = |
| =n2 |
| (n−1)! | | (n−1)! | | (n−1)! | |
21 maj 16:32
Mila:
| | (n−1)!*n*(n+1)−(n−1)!*n | | (n−1)!*[n*(n+1)−n] | |
= |
| = |
| = |
| | (n−1)! | | (n−1)! | |
=n*(n+1)−n=n
2+n−n=n
2
21 maj 16:32
Tadeusz:
...witaj Mila ... a ja znów jak ten turkuć podjadek −:(
21 maj 16:34
Mila: Zdublowaliśmy ! Ta sama godzina. TY jednak trochę wcześniej wysłałeś.
21 maj 23:19
m&m: Dzieki
22 maj 07:21