wyjasnienie całki
claud11: moze mi ktos wytumaczyc czemu całka ∫1/(x−1)2 wychodzi 1/1−x a mi wychodzi 1/x−1 niby
podstawiam pod t =x−1 dt =dx co daje dt/t2 co zapisuje t−2 obliczam całke i wychodzi mi
1/t−1 co daje 1/x−1+c
21 maj 12:29
irena_1:
| | dt | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| =∫ t−2dt= |
| t−2+1+C=−t−1+C=− |
| +C= |
| +C |
| | t2 | | −2+1 | | x−1 | | 1−x | |
21 maj 12:55
aniabb: ∫t
−2dt =
− t
−1
więc
21 maj 12:56
Bogdan:
| | 1 | | −1 | |
∫ |
| dx = [ x − 1 = t, dx = dt} = ∫ t−2 dt = U{t−1{−1} + C = |
| + C |
| | (x − 1)2 | | t | |
=
| | −1 | | 1 | |
= |
| + C = |
| + C |
| | x − 1 | | 1 − x | |
| | −1 | | 1 | |
Sprawdzenie: ( |
| + C)' = |
| |
| | x − 1 | | (x − 1)2 | |
| | a | | −a * g'(x) | |
jeśli y = |
| to y' = |
| |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
21 maj 12:58
Bogdan:
| | t−1 | |
pierwszy wiersz ... = ∫ t−2 dt = |
| + C = ... |
| | −1 | |
21 maj 12:59
claud11: niby wszystko ok ale to jest jakas reguła ze z −1/x−1 wychodzi 1/1−x wzor jakies obliczenie −.−
21 maj 13:08
Bogdan:
| | −1 | | −1 | | 1 | |
Przecież podałem, |
| = |
| = |
| |
| | x − 1 | | −(1 − x) | | 1 − x | |
a − b = −(b − a)
21 maj 13:12
claud11: dzieki za wyjasnienie pozdrawiam
21 maj 13:22