kwadratowa
ciekawski: Wyznacz współczynniki a i b funkcji kwadratowej f(x)=ax
2+bx−4, jeśli współrzędne jej
wierzchołka wynoszą (−3;2).
Z przykrością muszę też stwierdzić, że ktoś się pode mnie podszywa
21 maj 11:26
ciekawski: n.n
21 maj 11:33
ICSP: w(−3) = 2
w(−6) = −4
zatem
2 = 9a −3b − 4
−4 = 36a − 6b − 4
9a − 3b = 6 // * (−2)
36a − 6b = 0
−18a + 6b = − 12
36a − 6b = 0
18a = −12
21 maj 11:37
Bogdan:
a(x + 3)2 + 2 = ax2 + bx − 4
ax2 + 6ax + 9a + 2 = ax2 + bx − 4
9a + 2 = −4 ⇒ a = ...
b = 6*a = ...
21 maj 11:38
ciekawski: Dzięki bardzo
21 maj 11:46