matma, okręgi
Paul: Wyznacz równanie okręgu o promieniu r przechodzącego przez punkty A i B
r=3 A(0,0) B (1,1)
21 maj 07:34
aniabb: wstawiasz współrzędne do równania okręgu
(0−a)2+(0−b)2=9
(1−a)2+(1−b)2=9
i wyliczasz a i b
21 maj 07:40
Paul: wiem, i właśnie obliczyłem, ale delta mi wyszła w dwóch przypadków dziwna i nie weim czy to
błąd (√68) − eh
21 maj 07:41
aniabb:

a
2+b
2=9
1−2a+a
2+1−2b+b
2=9
2−2a−2b=0
b=1−a
wstawiam do 1
a
2+(1−a)
2=9
2a
2−2a−8=0
a
2−a−4=0
Δ=1+16=17
a=(1±
√17)/2
no tak będą brzydkie
21 maj 07:58