Prawdopodobienstwo
Rodney: Zadanie ze zbioru A. Kiełbasy
Zdarzenia A i B sa podzbiorami zbioru zdarzen elementarnych Ω pewnego doswiadczenia losowego.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A'∩B, jezeli prawdopodobienstwa zdarzen A i A∪B sa rowne
odpowiednio 0,3 i 0,9
Przyznam szczerze, ze podane przez autora rozwiazanie bardzo mnie zdziwilo i jesli jest ono
poprawne, to moglby mnie ktos wyprowadzic z bledu?
Brzmi ono:
P(A'∩B)=P(A\B)=P(A∪B)−P(A)
Zatem P(A'∩B)=0,7−0,3=0,5
Co jest grane?
20 maj 23:42
Eta:

I tak ma być
21 maj 00:23
pigor: ..., a co jest grane

oczywiście masz na myśli 0,9 − 0,3= 0,6 − jak sądzę. ...
21 maj 14:24
Rodney: poza tym... czy P(A'∩B)=P(A\B) czy P(B\A) ?
w ogole to straszne, ze takie rozwiazanie znalazlo sie w zbiorze

nawet dzialanie
0,7−0,3=0,5
nie dosc, ze zle podstawienie to wynik nie jest dobry ani dla danego podstawienia, ani dla
odpowiednich danych
21 maj 16:47