Ciągi
Krzychu: Ciągi
W piwnicy stoją dwie 77−litrowe beczki. pierwsza jest wypełniona wodą,a druga jest pusta, z
pierwszej beczki wypływaj ą w pierwszej sek 4litry wody, a w każdej następnej o 0,2l mniej niż
w poprzedniej. równocześnie do drugiej beczki wlewa się w pierwszej sekundzie 1,5 litra
wody,a w każdej następnej o 0,5 litra więcej aniżeli w poprzedniej. po ilu sekundach poziomy
wody się wyrównają?
Odp to 11 sekund
20 maj 23:37
aniabb:
at=4 −0,2(t−1)
bt=1,5+0,5(t−1)
kiedy 77−Sat=Sbt
77−(4+4 −0,2t+0,2)t/2 =(1,5+1,5+0,5t−0,5)t/2
154 −8,2t+0,2t2=2,5t+0,5t2
3t2+107t−1540=0
Δ=29929 √Δ=173
t=(−107+173)/6=11
t=(−107−173)/6<0 odrzucamy
21 maj 08:23