pomooooooocy wielomiany
kropa: wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x−4) daje resztę 7, a przy dzieleniu przez (x−2) daje
resztę 3. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian p(x) = (x−4)(x−2).
20 maj 23:08
kropa: wiem do momentu, ze w(4)=7 i w(2)=3 i nie umiem sobie ułożyć układu, zrobiłam to tak:
w(x)=(x−4)(x−2)*Q(x) + R)x)
20 maj 23:17
Eta:
W(4)=7 i W(2)=3
W(x)=(x−4)(x−2)*Q(x)+R(x) , R(x)=ax+b
to: W(4)= 0*Q(4)+ 4a+b ⇒ 4a+b=7
W(2)= 0*Q(2)+ 2a+b ⇒ 2a+b=3
rozwiąż układ równań 4a+b=7
2a+b=3
Odp: R(x)= x+3
20 maj 23:19
kropa: no właśnie nie, bo R(x)= 2x−1 −.− i sama nie wiem dlaczego
20 maj 23:50
Eta:
Pomyliłam się ....... a Tobie nie chciało się rozwiązać tego układu!
4a+b=7
−2a−b=−3
−−−−−−−−−
2a=4 ⇒ a= 2 i b= −1
R(x)= 2x−1
21 maj 00:12