matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Paulinka:
W trójkącie prostokątnym o kontach A i B zachodzi warunek cosA+cosB=
√
7
2
oblicz wartosci A i B
20 maj 22:55
lisek:
cosB=cos(90−A)=sinA
√
7
cosA+sinA=
/
2
2
7
(cosA+sinA)
2
=
4
7
cos
2
A+sin
2
A+2sinAcosA=
4
7
2sinAcosA=
−1
4
3
sin2A=
4
dalej dasz radę
20 maj 23:03