| u = arctgx; v' = x | |||||||||||||||||
∫x arctgx dx = | | | = | ||||||||||||||||
|
| x2arctgx | x2 | ||
− ∫ | dx = ..jak to dalej policzyć? | ||
| 2 | 1+x2 |
| x2 | x2+1−1 | 1 | ||||
∫ | dx=∫ | dx=∫dx−∫ | dx | |||
| 1+x2 | x2+1 | x2+1 |
dzieki
| 1 | x3 | |||
∫ x2 ln(x+1) dx = U{u=ln(x+1) v' = x2}{u' = | v = | = | ||
| x+1 | 3 |
| x3ln(x+1) | 1 | x3 | |||
− | ∫ | dx = | |||
| 3 | 3 | x+1 |
| x3ln(x+1) | 1 | x3 + 1 − 1 | |||
− | ∫ | dx = | |||
| 3 | 3 | x+1 |
| x3ln(x+1) | 1 | x3 + 1 | 1 | ||||
− | [ ∫ | dx − ∫ | dx ] = | ||||
| 3 | 3 | x+1 | x+1 |
| x3ln(x+1) | 1 | ||
− | [ ∫(x2−x+1) dx − ln(x+1) ] = | ||
| 3 | 3 |
| x3ln(x+1) | 1 | x3 | x2 | ||||
− | [ | − | + x − ln(x+1) ] + C | ||||
| 3 | 3 | 3 | 2 |
| x3−1 | ||
∫ | dx? | |
| 4x3 − x |
| 1 | x3−1 | |||||||||||
∫ | dx = | |||||||||||
| 4 |
|
| 1 | x3−1 | |||||||||||
∫ | dx = | |||||||||||
| 4 |
|
| 1 | x2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||
∫ | dx − | ∫ | dx = | ||||||||||||||||||||||
| 4 |
| 4 |
|
| 1 |
| 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||
∫ | dx − | ∫ | dx = | ||||||||||||||||||||||
| 4 |
| 4 |
|
| 1 | 1 |
| 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||
∫dx + | ∫ | dx − | ∫ | dx = | |||||||||||||||||||||||
| 4 | 4 |
| 4 |
|
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||
∫dx + | ∫ | dx − | ∫ | dx = | |||||||||||||||||||||||
| 4 | 16 |
| 4 |
|
| 1 | 1 | |||
Np. tak: 4x3 − x = 4x(x − | )(x + | ) | ||
| 2 | 2 |
| 1 |
| |||||||||
(x3 − 1) : (4x3 − x) = | + | |||||||||
| 4 | 4x3 − x |
| x3 − 1 | 1 |
| ||||||||||
∫ | dx = | ∫ dx + ∫ | dx | |||||||||
| 4x3 − x | 4 | 4x3 − x |
| A | B | C | ||||||||||||||||||||||
= | + | + | |||||||||||||||||||||||
| 4x3 − x | 4x |
|
|
| x3−1 | 1 | 4x3−4 | 1 | 4x3−x+x−4 | ||||||
∫ | dx = | ∫ | dx = | ∫ | dx = | |||||
| 4x3−x | 4 | 4x3−x | 4 | 4x3−x |
| 1 | x−4 | 1 | x−4 | |||||
= | ( ∫ dx+ ∫ | dx) = | [x+ ∫ | dx]= | ||||
| 4 | x(4x2−1) | 4 | x(2x−1)(2x+1) |
| x−4 | A | B | C | |||||
f(x) = | = | + | + | = | ||||
| x(2x−1)(2x+1)) | x | 2x−1 | 2x+1 |
| A(4x2−1)+Bx(2x+1)+Cx(2x−1) | ||
= | = | |
| x(2x−1)(2x+1) |
| A(4x2−1)+B(2x2+x)+C(2x2−x) | ||
= | = | |
| x(2x−1)(2x+1) |
| 4Ax2−A+2Bx2+Bx+2C2x2−Cx) | ||
= | = | |
| x(2x−1)(2x+1 |
| (4A+2B+2C)x2+(B−C)x−A | ||
= | ⇔ 4A+2B+2C=0 i B−C=1 i A=4 ⇒ | |
| x(2x−1)(2x+1 |
| A | B | C | ||||||||||||||||||||||
= | + | + | / * (4x3 − x) | ||||||||||||||||||||||
| 4x3 − x | 4x |
|
|
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
x − 1 = A(x − | )(x + | ) + B*4x(x + | ) + C*4x(x − | ) | |||||
| 4 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
dla x = 0: −1 = − | A ⇒ A = 4 | |
| 4 |
| 1 | 7 | 1 | 7 | |||||
dla x = | : − | = B*4* | *1 ⇒ B = − | |||||
| 2 | 8 | 2 | 16 |
| 1 | 9 | 1 | 9 | |||||
dla x = − | : − | = C*4*(− | *(−1) ⇒ C = − | ![]() | ||||
| 2 | 8 | 2 | 16 |
function(b){if(void 0===this||null===this)throw new TypeError;var
a=Object(this),c=a.length>>>0;if(0===c)return-1;var
d=0;0<arguments.length&&(d=Number(arguments[1]),d!==d?d=0:0!==d&&d!==1/0&&d
!==-(1/0)&&(d=(0<d||-1)*n.floor(n.abs(d))));if(d>=c)return-1;for(d=0<=d?d:n.
max(c-n.abs(d),0)
<c
++)if(d in a&&a[d]===b)return d;return-1}
co to
function(b){if(void 0===this||null===this)throw new TypeError;var
a=Object(this),c=a.length>>>0;if(0===c)return-1;var
d=0;0<arguments.length&&(d=Number(arguments[1]),d!==d?d=0:0!==d&&d!==1/0&&d
!==-(1/0)&&(d=(0<d||-1)*n.floor(n.abs(d))));if(d>=c)return-1;for(d=0<=d?d:n.
max(c-n.abs(d),0)
<c
++)if(d in a&&a[d]===b)return d;return-1}