całka
amp: Oblicz całkę:
| | x2 | | x2 | |
∭( |
| +y2)dxdydz gdzie V jest bryłą ograniczoną powierzchniami |
| +y2=1; z=0; |
| | 4 | | 4 | |
z=x+2y+5
20 maj 21:46
Krzysiek: granice całkowania dla 'z' masz dane, x2/4+y2=1 jest to równanie elipsy
przejdź na współrzędne:
x=2rcosφ
y=rsinφ
policz jakobian i wstaw do calki
20 maj 21:50
amp: czyli obszar będzie:
0 <r< 1
0 <φ< 2π
0 <z< x+2y+5
jakobian 2r
20 maj 22:04
amp: ?
20 maj 22:04
Krzysiek: ok
20 maj 22:05
amp: czy do plaszczyzny z=x+2y+5 tez powinienem wstawic wsp walcowe?
20 maj 22:14
Krzysiek: no tak
20 maj 22:20
amp: wyszlo mi 5π, wolfram pokazuje ten sam wynik, w odpowiedziach mam natomiast 5/2π, byc moze blad
w odpowiedziach
20 maj 23:43