wazne zadanie z jednokładności
Ania:): Jak zrobić takie zadanie?
Dane są punkty X i X'. Znajdz taki punkt O, by:
a) X'=J−3O(X)
b) X'=J2O(X)
Proszę o rozwiązanie bo podobne bede miec na sprawdzianie
20 maj 21:39
aniabb:

a) skoro skala na minusie to O jest pomiędzy X i X' dzielę odcinek na 4 części
jak widać OX'=3OX
21 maj 08:37
aniabb:

b)skala na plusie o jest przed X
skala 2 czyli OX'=2OX czyli OX=XX' cyrklem odmierzam
jak skala inna (k) to dzielę na odpowiednie kawałki (k−1) i odmierzam jeden z nich przed X
OX'=kOX czyli XX' = (k−1)OX
21 maj 08:43