matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
mik:
W trójkącie ABC (AC<BC) wysokość CD jest równa 4.5. Symetralna boku AB przecina go w punkcie E,zaś bok BC w punkcie F. Wiedząc ze EF=3 oblicz AD : DB( proszę nie korzystać z twierdzenia talesa)
20 maj 21:38
Mila:
|AB|=a, |AE|=|EB|=0,5a ΔCDB∼ΔFEB⇔
h
FE
4,5
3
=
⇔
=
DE+0,5a
0,5a
DE+0,5a
0,5a
4,5*0,5a=3DE+1,5a 2,25a−1,5a=3DE 3DE=0,75a DE=0,25a AD=0,25a, DB=0,75a
AD
0,25a
1
=
=
DB
0,75a
3
20 maj 23:39