równanie wymierne
;;Kuba: | 1 | | 5 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| x2−3x+2 | | x2−4 | | x2−4x+4 | |
teraz rozłożyłem na czynniki, po obliczeniu delty itp:
| 1 | | 5 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| (x−1)(x−2) | | (x−2)(x+2) | | (x−2)2 | |
wspólny mianownik
| 1(x−2)(x+2) | | 5(x−2)(x−1) | |
| + |
| |
| (x−1)(x−2)(x−2)2 | | (x−1)(x−2)(x−2)2 | |
| | 2(x+2)(x−1) | |
= |
| |
| | (x−1)(x−2)(x−2)2 | |
po skróceniu wychodzi
x
2−4+5x
2−15x+10=2x
2+2x−4
co daje
4x
2−17x+10=0
No i za nic nie chce wyjsc bo delta wychodzi 289−160=129 co nijak ma się do odpowiedzi. Nie
wiem gdzie zrobiłem błąd.
20 maj 21:32
123: Uprośćmy to trochę
| 1 | | 5 | | 2 | |
| + |
| − |
| = 0 |
| x2 − 2x − x + 2 | | (x − 2)(x + 2) | | (x − 2)(x − 2) | |
| 1 | | 5 | | 2 | |
| + |
| − |
| = 0 |
| x(x − 2) −(x − 2) | | (x − 2)(x + 2) | | (x − 2)(x − 2) | |
| 1 | | 5 | | 2 | |
| + |
| − |
| = 0 // teraz ładnie widać  |
| (x − 2)(x − 1) | | (x − 2)(x + 2) | | (x − 2)(x − 2) | |
20 maj 21:37
123: Czyli mamy sprowadzić do wspólnego mianownika:
| (x − 2)(x + 2) | |
| + |
| (x − 2)(x − 2)(x − 1)(x + 2) | |
| 5(x − 2)(x − 1) | |
| − |
| (x − 2)(x − 2)(x − 1)(x + 2) | |
| 2(x − 1)(x + 2) | |
| = 0 |
| (x − 2)(x − 2) | |
Ostatecznie mamy:
(x − 2)(x + 2) + 5(x − 2)(x − 1) − 2(x − 1)(x + 2) = 0
20 maj 21:41
123: x
2 − 4 + 5(x
2 −2x − x + 2) − 2(x
2 + 2x − x − 2) = 0
x
2 − 4 + 5x
2 − 15x + 10 − 2x
2 −2x + 4 = 0
4x
2 − 17x + 10 = 0
20 maj 21:44
;;Kuba: Wychodzi na to, że nie popełniłem błędu w takim razie, może coś źle w odpowiedziach. Dzięki
wielkie.
20 maj 21:49