Naszkicuj wykres funkcji f(x)=x*|x-4|
Madzik: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=x*|x−4|. Podaj miejsca zerowe oraz zbiór wartości.
ten przykład nie wychodzi mi całkowicie
20 maj 21:09
vitek1980:

m. zerowe: 0 i 4
ZW = R
20 maj 21:19
Madzik: a jak opisać warunki?
f(x)=x*|x−4|
x≥0
x−4≥4
x≥4
x*(x−4)=x2−4x
x∊<4;∞)
∨
x<0
x−4<0
x<4
x*(−x+4)=−x+4x
x∊(−∞;4)
Dobrze myśle, dobrze rozpisane? Ja ogólnie mam też problem z zaznaczeniem tego na wykresie,
wykresy narysować to okej, ale zaznaczyć ten pasujący przedział to już gorzej
20 maj 21:28
Madzik: Proszę o pomoc
20 maj 22:02
vitek1980: 1.
zał. x−4≥0 czyli x∊<4;
∞) wtedy f(x)=x*(x−4)=x
2−4x
2.
zał. x−4<0 czyli x∊(−
∞;4) wtedy f(x)=x*(−x+4)=−x
2+4x
| | ⎧ | x2−4x gdy x≥4 | |
| czyli f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2+4x gdy x<4 | |
20 maj 22:18
vitek1980: czyli dobrze
20 maj 22:18
Madzik: Dziekuje !
20 maj 22:39