Obliczyć liczbę rozwiązań
Mrkrisses: Proszę was o rozwiązanie tego

Określ liczbę rozwiązań równania mx
2 +mx + 2 =0 w zależności od parametru m
20 maj 21:07
vitek1980: dla m=0 równanie sprzeczne
dla m≠0 mamy równanie kwadratowe − liczymy Δ
Δ=m2−8m
2 rozw. gdy Δ>0 czyli m2−8m>0 ⇔ m(m−8)>0 ⇔ m∊(−∞;0)U(8;∞)
1 rozw. gdy m=8
brak rozw, gdy m∊<0;8)
20 maj 21:12
Dziabong: m≠0 bo wtedy 2=0 co daje sprzeczność
Teraz sobie liczysz 3 przypadki
Δ>0 − 2 rozwiązania
Δ=0 − 1 rozwiązanie
Δ<0 − nieskończenie wiele rozwiązań
20 maj 21:14
Dziabong: Przepraszam, błąd w ostatnim podpunkcie − brak rozwiązań, tak jak zrobił to vitek1980.
20 maj 21:16