teza ustny polski
Mateusz: Idealiści i marzyciele w zderzeniu z rzeczywistością − zmieniają świat czy świat ich zmienia?
Omów problem na wybranych bohaterach literackich.
jaką dalibyście tezą?
20 maj 21:03
Mateusz: Pomoże ktoś? Proszę
20 maj 21:18
Nienor: To zależy od lektur, czy obalasz tą tezę, czy nie i ogólnie od twojej wiedzy, bo mógłby tu
przyjść jakiś polonista i napisać coś co ledwo dałabyś radę przeczytać, a co dopiero
zrozumieć. Spróbuj coś od siebie napisać, co ty o tym myślisz.
20 maj 21:20
Mateusz: ok. A mam takie pytanie, czy plan ramowy jest dla nas i nie ma terminu oddania ?
20 maj 21:25
123: Ramowy jest tylko dla ucznia. Ma być on tak napisany aby Tobie pomógł w przemówieniu a nie
wyglądał... Oczywiście nie mówię tutaj o streszczeniu wypowiedzi i czytani co chwila bo tak to
mogą z ciekawości zajrzeć co Ty tam tak często zerkasz
20 maj 21:30
Nienor: To zależy od szkoły, my mieliśmy go dla siebie, tylko wcześniej trzeba było napisać, że on
będzie.
20 maj 21:31
123: Tak to jest konieczne... Trzeba było załącznikach na tej kartce co byłą literatura podmiotu
itp.
20 maj 21:34
Mateusz: słuchajcie robie że jako tezą mówię że idealiści i marzyciele chcą zmiany. Mam lektury które
piszą o ich czynach np Ludzie bezdomni pomoc najuboższym, oda do młodość − namawianie do
zmiany rzeczywistości poprzez nowe pokolenie ludzi młodych. Czy mogę dać taką teze że oni chcę
zmienić a potem przedstawiać ich czyny i dążenia?
20 maj 21:36
Mateusz: oczywiście czyny i dążenia do zmiany.
20 maj 21:37
Nienor: Nie. Tematem masz: czy idealiści zmieniają świat, a nie jak ich zmienianie świata wygląda.
To coś w stylu:
W literaturze wielu epok wyróżnia się ludzi obdarzonych wizją świata, którzy nie mogąc się
pogodzić ze zastaną przez siebie rzeczywistością doążą do zmian. Są to zmiany różnorodne: od
granic państw, po klasy społeczne, przez poprawę bytu innych. Nie chcą zaakceptować tego kim
kazał być im los. Często poświęcają wszystko co mają by dążyć do obranego ideału. Pytaniem
jest tylko, czy to co robią ma naprawdę wymierny skutek. Czy autentycznie zmieniają tych,
którzy są obok, czy wpływają na życie innych. Być może to presja środowiska i warunków zmusza
ich do zrewidowania swoich poglądów. Jakich idealistów ma do pokazania literatura polska. Oba
kilka przykładów...
I tu dopiero omawiasz książke. I mówisz jaki mieli plan, jak go realizowali i najważniejsze CZY
go zrealizowali, czy im się nie udało.
20 maj 21:58
Mateusz: dzięki bardzo za pomoc. Czyli to co napisałeś
"" W literaturze wielu epok wyróżnia się ludzi obdarzonych wizją świata, którzy nie mogąc się
pogodzić ze zastaną przez siebie rzeczywistością doążą do zmian. Są to zmiany różnorodne: od
granic państw, po klasy społeczne, przez poprawę bytu innych. Nie chcą zaakceptować tego kim
kazał być im los. Często poświęcają wszystko co mają by dążyć do obranego ideału. Pytaniem
jest tylko, czy to co robią ma naprawdę wymierny skutek. Czy autentycznie zmieniają tych,
którzy są obok, czy wpływają na życie innych. Być może to presja środowiska i warunków zmusza
ich do zrewidowania swoich poglądów. Jakich idealistów ma do pokazania literatura polska""
może być tezą do mojego tematu?
20 maj 22:04
Nienor: Trochę to mógłbyś rozbudować, dołożyć coś od siebie. Ale ogólnie rzecz biorą tak.
20 maj 22:05
Mateusz: nie napiszę tak samo jak Ty. Czyli to co napisałeś jest rozwinięciem?
II. Kolejność prezentowanych argumentów:
− „Oda do młodości”: krótkie streszczenie utworu;
brak działania starej epoki, ludzi starszych.
Młodość jako nadzieja na zmianę.
jak sądzisz może być to co powyżej napisałem?
20 maj 22:08
Nienor: Plus winosek, że romantyczna wlaka się nie udała, i tak naprawdę "młodzi" nie wiele zmienili.
Ich energia i werwa szybko wygasła.I sami też zestarzeli.
20 maj 22:16
Nienor: We wnioskach zawsze się musisz odnieść do tematu. Średnie sobie te lektury wybrałeś szczerze
mówiąc.
20 maj 22:18
Mateusz: Podam pełne utwory które omawiam:
Oda do młodości, Mit o dedalu i Ikarze, Kordian słowackiego, ludzie bezdomni.
W ogólnych wnioskach na sam koniec, to mogę napisać że bohaterowie się starali zmienić
rzeczywistość ale ponieśli klęskę?
20 maj 22:22
Nienor: Tak, w ogólnych wnioskach możesz tak powiedzieć, ale podkreślam jescze raz, staraj się opwiadać
o tych bohaterach przede wszystkim z punktu widzenia ich sukcesów i porażek.
20 maj 22:28
Mateusz: o powiedz mi jeszcze czy utwór oda do młodości jest sprawą nie rozstrzygniętą jeśli chodzi o
mój temat? Bo mam odpowiedzieć czy zmienią świat idealiści i marzyciele czy świat ich
zmienia,to przecież w odzie nie ma żadnej klęski, tylko nawoływanie do zmiany, prawda? W takim
razie jest to sprzecznę z wnioskiem końcowym mówiącym o ostatecznej klęsce przedstawionych
utworów.
20 maj 22:32
Mateusz: Możesz mi podać przykład gdzie utwór oda do młodość zostaje zmieniona przez rzeczywistość?
20 maj 22:34
Mateusz: chyba że mogę zrobić tak żę jak większą argumentów będzie za klęską, czyli że rzeczywistość ich
zmieniła tych bohaterów, to mogę postawić wniosek że jednak świat ich zmienia a nie oni
zmieniają świat, prawda?
20 maj 22:36
Mateusz: Nienor, mi chodzi o Ramowy plan wypowiedzi. Sory że nie napisałem wcześniej. Więc jak mogę
napisać tezę używjąc równoważników zdań?
20 maj 22:42
Mateusz: chodzi o to jak to mogę zamieścić na kartce A4 aby ta teza nie wyglądała na taką długą.
20 maj 22:44
Nienor: W odwołaniu się do życiorysu Mickiewicza (czego omawiając w tej chwili utwory zwykle się nie
robi w liceach, niestety): pisał on "Odę..." na początku swojej kariery, do młodych ludzi z
Towarzystwa FiF. Całe to Towarzystwo zostało zesłane na wygnanie do Rosji, Mickiewicz
przebywał laami na wygnaniu. Jego żona był chora psychicznie. "Młodzi" nie okazali się ani tak
silni, ani tak wytrwali jak się deklarowali.
20 maj 22:45
Nienor: Ale ty nie masz pisać tej tezy w planie (po za tym dosyć ciężkie to by było do zrealizowania
technicznie). Na planie masz napisać:
1. Teza prezentacji.
2. Omówienie "Ody..."
a) o czym mówi osoba mówiąca
b) ambicje Młodych
c) życie Mickiewicza w odniesieniu do utworu
c) wnioski płynące z dalszych losów poety
2. Omówienie "Ludzi...", itd.
20 maj 22:48
Mateusz: A możesz podać jakiś krótki PRZYKŁAD tezy odnośnie mojego tematu?
20 maj 22:51
Mateusz: bo w innych tematach wymagana jest pisemna teza.
20 maj 22:52
Nienor: Idealistyczne próby zmiany otaczającej rzeczywistości.
Taka teza senso strico. Na wstęp możesz dać, to co pisałam wcześniej, plus coś od siebie.
20 maj 22:54
Mateusz: ok, a czy może być takie coś jako teza:
Idealiści i marzyciele jako osoby pragnące zmiany dla świata. Pokazują chęć dokonania czegoś
wielkiego, znaczącego.
20 maj 22:57
Nienor: Jak najbardziej.
20 maj 22:58
Mateusz: a jeżeli chodzi o dalsze omawianie utworów to zrobiłem tak:
− „Mit o Dedalu i Ikarze”: krótkie streszczenie utworu;
marzenie Ikara o wolności.
Złamanie praw Minosa, brak posłuszeństwa syna wobec Ojca, lekkomyślność.
− „Kordian” : krótkie streszczenie utworu;
Kordian dusza patrioty. Chęć zmiany dla dobra ojczyzny.
Złe rozumowanie Kordiana odnośnie przejęcia władzy.
− „Ludzie Bezdomni”: krótkie streszczenie utworu;
Tomasz Judym jako osoba niosąca pomoc innym.
Chęć zmiany losu najuboższych.
może być czy nadal źle rozumiem temat?
20 maj 22:59
Nienor: Chyba już rozumiesz o co chodzi. Bardzo dobrze.
Zresztą i tak za samą prezentację nie ma nawet 30% pkt.

No i ustną nie jest ważna, a prawie wszyscy ją zdają

Powodzenia
20 maj 23:05
Mateusz: czyli znajmość utworów jest bardziej ważna i na tym należy się skupiać tak?
20 maj 23:08
Nienor: Tak i logiczne myślenie.
20 maj 23:16
Mateusz: ale tak szczerze to mam dobrze sformuowane ⇒20 maj 2013 22:59?
20 maj 23:17
Nienor: Tak, do "Ludzi..." możesz dodać, że te próby zwykle bywały nie udane.
20 maj 23:37
Mateusz: dzięki serdecznie za pomoc!
20 maj 23:42