Oblicz powierzchnię ogródka
Mrkrisses: Jeszcze mam jedno zadanko: Siatką o długości 20 metrów chcemy ogrodzić prostokątny ogródek
przylegajacy jednym bokiem do ściany domu, jakie powinny być wymiary ogródka aby jego
powierzchnia była jak największa? Oblicz tę największą powierzchnię.
20 maj 19:49
Mateusz:

powierzchnia ogródka bedzie rowna 2x(20−2x)m
2 teraz musisz znalezc maksimum tej funkcji
20 maj 19:55
Mateusz:
zle powierzchnia bedzie rowna x(20−2x)m2
20 maj 19:56
Mrkrisses: A mógłby mi to ktoś obliczyć bo za bardzo ni wim jak
20 maj 20:01
Eta:

x. y >0 −−− wymiary ogródka
2y+x=20 ⇒ x= 20−2y , dla y€(0,10)
P= x*y to P(y)= (20−2y)*y = −2y
2+20y −−− parabola ramionami do dołu
zatem osiąga wartość największą dla odciętej wierzchołka
| | −20 | |
ymax= |
| = 5 to xmax= 20−2*5=10 |
| | −4 | |
ogródek o największym polu powinien mieć wymiary : 5m, 5m , 10m
P(max)=P(10)= ...........
20 maj 20:03
Eta:
Poprawiam

P(max)= P(5)=.......
20 maj 20:08