Mała pomoc
marcin: 1.Oblicz |√3−1| + |√3−2|
2.Rozłóż na czynniki:
a) 64p² − 81 =
b) x²+14x+49 =
3.Rozwiąż nierówność: |x+2|≤1. Zaznacz zbiór rozwiązań na osi liczbowej. Zapisz zbiór rozwiązań
za pomocą przedziałów.
4.O ile procent liczba 10 jest większa od liczby 8? O ile procent liczba 8 jest mniejsza od
liczby 10? Zapisz odpowiedzi!
5.Uprość wyrażenia:
a) 2√20 − 3√45 =
b) −√32 − 3√8 + 4√128
c) (√2−1)² − (2−√2)²
6. Zapisz liczbę w postaci potęgi liczby 3: 1/9*81² *3−¹
_______________
27²
7. Rozwiąż równanie: x=2+x√2
8. Cenę książki obniżono o 15% i kosztuje teraz 102 zł. Ile kosztowała przed obniżką?
9. O ile procent należałoby podnieść cenę książki z zadania 8, aby uzyskała pierwotną cenę ?
Proszę o rozwiązanie tych zadań, bo chciałbym je porównać ze swoimi wynikami, a nie mam
odpowiedzi. Z góry dziękuję
20 maj 19:39
marcin: Halo jest tam ktoś, pomożecie

?
20 maj 20:03
Bogdan:
Najpierw Twoja praca, pokaż, co sam zrobiłeś
20 maj 20:09
Eta:
Dodaj jeszcze jedno , to będzie 10 zadań
20 maj 20:09
pigor: ...no to np. tak :
7)
x= 2+x√2 ⇔ −2= x
√2−x ⇔ x(
√2−1)= −2 /*(
√2+1) ⇔ x(2−1)= −2(
√2+1) ⇔
⇔
x= −2(1+√2) − szukane rozwiązanie danego równania.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8) niech
?=c ⇒ 85%c=102 ⇔ 85c= 10200 ⇔
c= 120 zł .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9) niech
?=p% ⇒ (100+p)%*102= 120 /*100 ⇔ 102(100+p)= 12000 ⇔
⇔ 102p= 12000−10200 ⇔ 102p= 1800 ⇒ p=17,6 ⇔
p%=17,6% z dokł. 0,1% .
20 maj 20:49
marcin: ad.1 |√3−1|+|√3−2|=
=−(√3−1)+{3}−2=
=−{3}+1+{3}−2=−1
ad.2
a) (8p−9)(8p+9)
b) nie mam pojęcia jak się zabrać za to
ad.3
|x+2|≤1
x+2≤1
2−1≤x
1≥x
ad.4
10−−−−−−−−100%
8−−−−−−−−−x
10x=800 / :10
x=80
100%−80%=20 % zatem liczba 10 jest większa od liczby 8 o 20 %
Do drugiej części zadania nie wiem jaka proporcja ma być
ad.5
a) 2{10}−3{45}=
=2{4*5}−3{9*5}=
=4{5}−9{5}=
=−5{5}
b)
−{32}−3{8}+4{128}=
=−{8*4}−3{4*2}+4{4*32}=
=−4{2}−6{2}+32{2}=
=30{2}
ad.6,7 Nie ogarniam tych zadań
ad.8
102−−−−−−−85%
x−−−−−−−100%
102*100=85x
10200=85x /:85
120=x
ad 9. nie wiem jak się zabrać za to
Proszę Bogdan to jest to co sam zrobiłem, a co do pozostałych zadań to proszę was o pomoc.
20 maj 20:56
Bogdan:
2 b) x
2 + 14x + 49 = (x + 7)
2
3. |x + 2| ≤ 1 ⇒ −1 ≤ x + 2 ≤ 1 ⇒ −3 ≤ x ≤ −1 ⇒ x ∊ <−3, −1>
| | 10 − 8 | |
4. 10 jest większa od 8 o |
| * 100% = 25% |
| | 8 | |
| | 10 − 8 | |
8 jest mniejsze os 10 o |
| * 100% = 20% |
| | 10 | |
20 maj 21:04
123: Zad. 2
(x+7)2 − wzór skróconego mnożenia: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
... lub alternatywnie (ale bez sensu jak jest wzór):
x2 + 14x + 49
x2 + 7x + 7x + 49
x(x + 7) + 7(x + 7)
(x+7)(x+7)
(x+7)2
20 maj 21:05
marcin: Wszystko jest ok, ale tego zad.3 wgl. nie rozumiem
20 maj 21:07
pigor: ...,
3. Rozwiąż nierówność: |x+2|≤1. Zaznacz zbiór rozwiązań
na osi liczbowej. Zapisz zbiór rozwiązań za pomocą przedziałów.
−−−−−−−−−−
|x+2| ≤ 1 , otóż na osi OX szukasz liczby x w odległości nie
większej niż 1 od liczby −2, czyli liczby x spełniające nierówność
podwójną −2−1 ≤ x ≤ −2+1 ⇔
−3 ≤ x ≤ −1 ⇔
x∊[−3;−1] . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4.O ile procent liczba 10 jest większa od liczby 8 ? O ile procent
liczba 8 jest mniejsza od liczby 10 ? Zapisz odpowiedzi !
−−−−−−−−−−−
p=
108= 1,25= 1+0,25= 1+
25% ,
p=
810= 0,80= 1−0,20= 1−
20% . ...
21 maj 12:43