Napisz wzór ogólny funkcji ktora przechodzi przez punkt...
Mrkrisses: Napisz wzór ogólny funkcji kwadratowej, która przechodzi przez punkt P=(2,7) oraz osiąga
wartość najmniejszą równą −1 dla x=4
20 maj 19:25
Cusack: Najlepiej zacząć od postaci kanonicznej
f(x)=a(x−p)
2+q
najmniejsza wartość przyjmowana jest w wierzchołku, czyli:
f(x)=a(x−4)
2−1
P=(2,7)
za iksa podstawiamy dwójkę, za f(x) siódemkę
7=a(2−4)
2−1
7=3a /:7
zatem
sprawdź obliczenia, bo w pamięci liczyłem
20 maj 19:30
20 maj 19:31
Eta:
Poprawiam :
ma być W(4,−1)
20 maj 19:32
Cusack: machnąłem się
powinno być
7=3a /:3
20 maj 19:34
Mrkrisses: Eta, wierzcholek to bedzie W=(4,−1)
20 maj 19:35
Mrkrisses: Sorka eta nie zauwazylem
20 maj 19:36
Eta:
20 maj 19:37
Mrkrisses: Dziękuję Wam!
20 maj 19:38
Cusack: kurcze, się czlowiek spieszy, to...
widze kolejny swoj błąd
20 maj 19:39
Mrkrisses: jaki?
20 maj 19:39
Cusack: 7=4a−1
4a=8
a=2
20 maj 19:40
Cusack: sorki za zamieszanie
20 maj 19:40
Mrkrisses: no tak...
20 maj 19:40
Cusack: teraz jest już na 100% dobrze.
pozdr
20 maj 19:41
Eta:
y=a(x−4)2−1 i P(2,7)
7=a(2−4)2−1 ⇒ 7=4a−1 ⇒ a=2
y=2(x−4)2−1 ⇒ y= 2x2−16x+31
20 maj 19:41
Mrkrisses: Eta tam jest 2(−42) tak jakby...
20 maj 19:44
Mrkrisses: a dobra juz kumam wzor skorconego...
20 maj 19:45