geometria analityczna na płaszczyźnie
Radziolf: przez punkt A(4.6) poprowadz prosta odcinajaca na osiach ukladu odcinki jednakowej dlugosci
20 maj 19:12
camus: (a,0),(0,a),(4,6) − znajdź prostą zawierającą te punkty
20 maj 19:41
vitek1980: będą nawet 2 takie proste: dla a>0 i dla a<0
20 maj 19:43
Radziolf: skorzystałem ze wzoru na x/a + y/b = 1 i a wyszlo mi 10 ale nie wiem jak napisac rownania tych
prostych
20 maj 20:00
Bogdan:
a = −1 lub a = 1 korzystamy z zależności: y = a(x − x0) + y0
Dla a = 1: y = (x − 4) + 6 ⇒ y = x + 2
Dla a = −1: y = −(x − 4) + 6 ⇒ y = −x + 10
20 maj 20:05