układ równań
Kasia^^: Jak rozwiązać taki układ równań?
20 maj 18:50
Michass955: y ci się skracają bo mają przeciwne znaki,
następnie x=3
a potem ten x wstawiasz do y+4 − 5=0 czyli :
y =2
x=3
20 maj 18:52
Michass955: sorki tam jest y + 3 −5 =0 i wychodzi wtedy
y=2
x=3
20 maj 18:54
Kasia^^: ma wyjść tak:
x=4
y=1
20 maj 18:55
ojtek: uuu to chyba przykład z podręcznika dla szkoły podstawowej?
w pierwszym równaniu przerzucasz −y na drugą stronę i wychodzi y=x−3 które podstawiasz do
drugiego równania, wychodzi ci x, potem liczysz y
20 maj 18:59
Kasia^^: nie, z liceum II klasa. a możesz mi tak wstępnie rozwiązać? chociaż początek.
20 maj 19:01
Krzysiek : Jesli to 2 liceum to

{x−y−3=0
{y+x−5=0 z 1 wyznaczamy x i podstawimy do 2
x=y+3
y+y+3−5=0
2y−2=0
2y=2
y=1
Teraz podstawimiamy do rownania x=y+3 za y=1 i wyliczymy x
no to x=y+3 to x=1+3 to x=........ policz sama
Rownanie to szlo tez rozwaiazac metoda przeciwnych wspolczynnikow.
20 maj 21:16