Funkcje i sposoby jej określania
Kitka: Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej x przyporządkowuje największą liczbę parzystą mniejszą od
x
a) Oblicz f(pi) i f(10)
b) Podaj zbiór wszystkich miejsc zerowych funkcji f
c) określ zbiór wartości funkcji f
Rozumiem że musimy wyznaczyć wzór funkcji?
Liczba parzysta to 2n ale jak wyznaczyć wzór? Nic nie rozumiem a na jutro muszę zrobić zadania
z dwóch lat (takie przygotowanie do matury...)
Mógłby ktoś to wytłumaczyć ale tak zrozumiale? Bo nic nie kapuję....
20 maj 18:28
vitek1980: wzór funkcji jest zbędny. trzeba tylko rozwiązać 3 podpunkty
a) f(pi) = 2
b) f(x) = 0 dla x ∊ (0;2>
c) ZW = liczby całkowite parzyste
20 maj 18:36
Kitka: ale jak to obliczyć jak nie ma wzoru?
tzn. f(pi)? skąd wiadomo że to 2?
20 maj 18:41
vitek1980: z opisu słownego tej funkcji
pi ≈ 3,14 a największa liczba parzysta mniejsza od 3,14 to właśnie 2
20 maj 19:04
Kitka: Aaaaa − chyba zakapowałam podpunkt a:
Skoro pi=3,14 to największa liczba dwucyfrowa mniejsza od x(czyli pi) to będzie 2
I tak samo z f(10)

A co z miejscami zerowymi?
20 maj 19:04
vitek1980: skoro 0 ma być największą liczbą parzystą mniejszą od x to x MUSI być > 0 i jednocześnie nie
przekraczać liczby 2
20 maj 19:08
Kitka: Chyba już rozumiem − po prostu zasugerowałam się że trzeba coś obliczyć a tu wszystko z
pierwszego zdania wynika
Po prostu ze mnie głupek...
DZIĘKI
A mógłbyś mi pomóc w jeszcze jednym zadaniu?
Funkcja g każdej liczbie całkowitej dodatniej k mniejszej od 100 przyporządkowuje mniejszą z
liczb k, 100−2k
i tam mam pare podpunktów ale czy to 100−2k mam potraktować jako wzór funkcji?
20 maj 19:13
vitek1980: wzór można zapisać jako
g(k) = min{k,100−2k}
np. g(1) = min{1,98} = 1
ale g(50) = min{50,0}=0
ok?
20 maj 19:18
Kitka: Dzięki, rozumiem.
20 maj 19:21