ekstrema, monotoniczność
gocha: Hej

czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać taki przykład:
f(x)=xe
x−x
Chcę znaleźć: ekstrema lokalne
przedziały monotoniczności
przedziały, w których funkcja jest wypukła, a w których wklęsła
Punkt przegięcia
20 maj 18:18
gocha: No dobrze, chyba nie doczekam się odpowiedzi...
To może ktoś zerknie na moje wyliczenia i da jakąś wskazówkę, wskaże, gdzie są błędy...
f'(x)=ex+x*ex−1 (jak wskazać ekstrema i przedziały monotoniczności przy takiej
pochodnej?)
f"(x)=ex(x+2)
Funkcja jest wypukła w (−2,+∞)
Funkcja jest wklęsła w (−∞,−2)
Punkt przegięcia: f(−2)
20 maj 19:55