Krzysiek : czy to ma byc tak
ja CI nie napisze od razu rozwiazania tylko bede tlumaczyl dlatego potem musisz to sobie
przepisc .
Dziedzina jest R\{0,−2} bo x
2+2x=x(x+2) czyli x=0 i x+2=0 to x=−2 wiec 0 i (−2) nie naleza
do dziedziny bo dla nich mianownik sie zeruje
TO majac wyznaczana dziedzine musimy sprowadzic to wyrazenie do wspolnego mianownika
MIanownik 1 wyrazenia wyglada tak x
2+2x a to juz napisalem =x(x+2) ,natomiast mianownik
drugiego wyrazenia jest taki x+2. no to patrzac na te dwa mianowniki widzimy ze wspolnym
dlanich mianownikiem bedzie x
2+2x
Wobec tego licznik 1 wyrazenia zostanie bez zmian a licznik drugiego wyrazenia musimy pomnozyc
przez x i dostaniemy takie wyrazenie
| 3x2−1+x(2x) | | 3x2−1+2x2 | | 5x2−1 | |
| = |
| = |
| = |
| x2+2x | | x2+2x | | x2+2x | |
Mozesz to jeszce rozpisac bardziej bo np licznik mozesz rozpisac z e wzoru skrocongo mnozenia
a
2−b
2=(a+b)(a−b) a mianownik juz wczesniej masz rozpisany i dostaniemy
| | (√5x+1)(√5x−1) | |
= |
| ale jeszce raz dobrze sprawdz  |
| | x(x+2) | |