oblicz różniczkę zupełną funkcji z(xy)= ln(x^2+y^2-1) jeżeli x=1 y=1 dx= 0,0
student: oblicz różniczkę zupełną funkcji z(xy)= ln(x2+y2−1)
jeżeli x=1 y=1 dx= 0,01 dy= −0,02
20 maj 17:55
vitek1980: liczysz pochodne cząstkowe funkcji z
różniczka zupełna: dz = z
x(x,y)dx+z
y(x,y)dy
| | 2*1 | | 2*1 | |
dz = |
| *0,01+ |
| *(−0,02) = ... |
| | 1+1−1 | | 1+1−1 | |
20 maj 18:12
student: i tylko o to chodzi w tym zadaniu?
20 maj 18:14
vitek1980: no tak, jeśli dobrze pamiętam definicję różniczki zupełnej...
20 maj 18:23
peszek: obliczyć zamkniętość formy omega. Omega= −y\(x2 + y2) dx + x\ (x2+y2) dy
22 wrz 21:50