matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Jagoda:
jeśli pole trójkąta prostąkątnego − 90,30,60 stopni wynosi 3√3 to ile wynosi najkrótsza przyprostokątna?
20 maj 17:43
Hans:
1
P=
ab
2
1
P=
a *a
√
3
2
1
3
√
3
=
a * a
√
3
/*2
2
6
√
3
=a
2
√
3
/:
√
3
6=a
2
a=
√
6
∧ a>0
20 maj 17:48
Jagoda:
Dziękuję
20 maj 17:49