h
Med: Jak wyznaczyć dla funkcji danej w postaci parametrycznej funkcję pochodną? Np. gdy funkcja ma
ppostać:
x(t) = et
y(t) = e−t
mam obliczyć y'(x).
20 maj 17:43
vitek1980:
| | 1 | |
funkcję można zapisać w postaci y(x)= |
| |
| | x | |
20 maj 17:58
Med: Ale jak otrzymać jawną postać funkcji z postaci parametrycznej?
20 maj 18:00
vitek1980: | | 1 | | 1 | |
y(t) = e−t = |
| = |
| |
| | et | | x(t) | |
20 maj 18:02
Med: Rozumiem.
Jak wygląda ogólny schemat postępowania dla takich przypadków?
Mając np.
x(t) = et2
y(t) = t−e
Jak się za to zabrać?
20 maj 18:04
Krzysiek: | | dy | | dy | | dt | | dy | | dx | |
y'= |
| = |
| * |
| = |
| *( |
| )−1 |
| | dx | | dt | | dx | | dt | | dt | |
20 maj 18:15