20 maj 17:35
Martynka: Trzeba wymnożyć na krzyż (2x*(x+3)=4(x−1)
20 maj 17:37
ola: a potem?
20 maj 17:38
Martynka: wyznaczasz z Δ
20 maj 17:39
ola: Mogłabyś to rozwiązać, żebym mogła zobaczyć na przykładzie?

mam kilka podobnych zadan
jeszcze a nie łapię do końca
20 maj 17:40
Dziabong: Jeszcze przydałoby się dziedzinę wyznaczyć.
20 maj 17:41
ola: dziedzina to x∊R/{−3;1} ?
20 maj 17:42
Dziabong: Tak.
20 maj 17:42
ola: i co potem?
20 maj 17:43
Hans: x≠−3 ∧ x≠1
2x
2+6x=4x−4
2x
2+2x−4=0 /:2
x
2+x−2=0
Δ=1+8=9
√Δ=3
x=−2 ∨ x=1
x≠−3 ∧ x≠1
Z tego mamy że x=−2
20 maj 17:45
ola: dziękuję
20 maj 17:46
vv: Najpierw wypisujemy dziedzinę wyrażenia wymiernego:
x+3≠0
x≠(−3)
oraz
x−1≠0
x≠1
D=R\{−3,1}
To jest proporcja (czyli równość dwóch stosunków, czyli równość dwóch ułamków zwykłych), więc
wykorzystujemy własność proporcji mówiącą, że iloczyn (mnożenie) wyrazów skrajnych (wyraz 4 i
wyraz x−1) jest równy iloczynowi wyrazów środkowych (wyraz x+3 oraz wyraz 2x). W ten sposób
wnet sprowadzamy wyrażenie wymierne do wyrażenia wielomianowego (równania wielomianowego).
4*(x−1)=2x(x+3)
4x−4=2x
2+6x
4x−4−2x
2−6x=0
−2x−4−2x
2=0
To równanie ma tylko rozwiązanie w liczbach zespolonych:
Δ=(−28)
x
1=
−(−2)−√−282*(−2)=
2−p{
−1)*282*(−2)=
2−√28i2*(−2)=u{2
−
√4*7i}{2*(−2)}=
2−2√7i2*(−2)=
2*(1−√7i)2*(−2)=
1−√7i−2=
−
1−√7i2=
−1+√7i2
x
2=
−(−2)+√−282*(−2)=
2+2√7i2*(−2)=
2(1+√7i)2*(−2)=u{1+
√7i}{−2}=−
1+√7i2=
−1−√7i2
Oczywiście można także rozwiązać to równanie, przenosząc jedno z wyrażeń na drugą stronę.
Np.:
4x+3−
2xx−1=0
20 maj 18:06